KODU

hummus with dry cheackpeas

 

Serves 3 - 4

* 2 cups dry chickpeas (to be rinsed and drained before use) soaked in water and 1/2 tsp. bicarbonate of soda overnight
* 3 cloves of garlic crushed
* 1/2 cup tahini ( sesame seeds paste )
* 1/4 cup lemon juice
* Salt & pepper

 

** Important **

The mixed spices used here are the traditional '7 spices' you can buy off the shelf.


Drain the chick peas and rinse well, then put in a saucepan with plenty of water and cook over high heat till it starts boiling, then lower the heat and simmer covered for about one and a half hours, or until the chick peas are soft to the touch, alternatively, use tinned chick peas ( 2 tins of 445g each ). Drain the cooked chickpeas and put in a food processor with all other ingredients till they become a soft paste. Empty in a flat dish and decorate with some parsley leafs and drizzle with good quality olive oil. Serve with warm pitta bread.

 


hummus (kuiva kikerherneid)

 

Teenib 3-4

* 2 tassi kuiva kikkerherneid (saab loputada ja vedelikuta enne kasutamist) leotada vees ja 1 / 2 tl. söögisooda üleöö
* 3 küüslauguküünt purustatud
* 1 / 2 tassi tahini (seesamiseemned pasta)
* 1 / 4 tassi sidruni mahl
* soola ja pipraga


Nõruta kikerherned ja loputa, seejärel panna kastrulis rohke veega ja küpseta üle kõrge kuumuse, kuni see hakkab keeva, seejärel madalama soojuse ja keedetakse kaetud umbes poolteist tundi või kuni kikerherned on pehmed üles,  alternatiivina kasutada tinatatud kikerherned (2 konservikarpi 445g iga). Nõruta keedetud kikerherneid ja pane köögikombaini koos kõikide teiste koostisosade, kuni nad muutuvad pehme pasta. kaunista mõned peterselli lehed ja tibutama oliiviõli. Serveeri koos sooja Pitta saia.

Lisainfo